Vizita de studiu – schimb de experienta 9-13 noiembrie 2015 in Liverpool

4 decembrie 2015


Au participat reprezentati ai noilor structuri de economie sociala C.A.R. din cadru Proiectului ICAR Incluziune prin microcredit și Ajutor Reciproc – strategie sustenabilă a economiei sociale pentru ocupare și creare de întreprinderi sociale”.

Impresii ale participantilor:

Dobrota Lucia, C.A.R. Municipal Ramnicu Valcea

Vizita de studiu in Anglia a fost instructiva si educativa. M-a impresionat ospitalitatea , caldura si grija cu care am fost tratati toata perioada sederii nostre(organizarea cursurilor atat la universitate cat si deplasarile la uniunile de credit). Din discutiile purtate am remarcat colegialitatea , transparenta angajatilor uniunilor de credit si sprijinul legal de care se bucura aceste institutii financiare.

Cristina Florentina Sanda, Elena Ciobotea , C.A.R. C.F.R. Ramnicu Valcea

Vizita de lucru la Liverpool – Anglia ne-a oferit posibilitatea de a descoperi lucruri inedite si oameni minunati care ne-au inspirit energie pozitiva , energie care ne ajuta sa ne dezvoltam domeniul de activitate .

Am inmagazinat foarte multe idei noi si utile, pe care ne dorim si speram sa le punem in practica si care sa fie de folos activitatii noastre .

Pe parcursul celor cinci zile conform unui program de lucru bine stabilit am vizitat si am analizat activitatea mai multor Uniuni de Credit , unde am discutat despre serviciile oferite de acestea clientilor lor.

De asemenea am luat parte la cursul prezentat de Dnul Paul Jones la Universitatea John Moores , unde ne-au fost prezentate informatii despre Incluziunea Financiara, servicii de imprumuturi si economisire .

Spre final am facut o incursiune privind istoria infiintarii Uniunilor de Credit din Anglia .

Consideram ca vizita de studiu la Liverpool – Anglia a fost o oportunitate pentru noi, am costientizat cat de importanta este comunicarea cu colegii care au o experienta mai bogata in domeniu si de aceea multumim foarte mult organizatorilor .

Raluca Statoae, C.A.R. Municipiul Bucuresti

Ca si un scurt feedback as dori sa mentionez ca intreaga experienta a fost deosebita, pornind de la organizarea vizitei (transport, cazare, masa) pana la timp ospitalitatea colegilor din Liverpool.

Cat priveste vizita de studiu in cadrul Universitatii John Moores, consider ca prin prezentarile la care am participat vizita a fost utila pentru imbogatirea cunostintelor mele profesionale. Reprezentatii Uniunilor de Credit au sustinut prezentari intr-o maniera usor de urmarit (prezentari Power-Point), in care au atins cele mai importante aspecte ale activitatii lor. Au fost foarte amabili, ne-au incurajat sa punem intrebari si au creat un cadru placut, implicandu-ne in mod activ si pe noi in discutii.

Consider ca aceasta experienta a fost utila si sper ca pe viitor sa implementam parte din procedurile si procesele lor de lucru si in cadrul activitatii noastre.

Dabija Vlad-Andrei, C.A.R. Silvapam Curtea de Arges

In my opinion the trip and the exchange experiance that occured in Liverpool, and what I saw and learned there about Union Credits was one of the moust beautiful things that I had particiapate in my life, from the way you had welcome us with open arms and big smiles at the airport till the day I had to live this beautiful town.

The Town has so much to offer and to visit, and in this short carrer experiance I was capabel to visit so beautiful and very interested places: The Anfield Stadium, the Beatles Cavern,the Christ Cathedral, the Metropolitan Cathedral, the Tate Liverpool, St George’s Hall and Albert Dock, containing the Beatles and Merseyside Maritime Museums,Chinatown.

In this great experience I saw and I meet great people from wich I learned a lot of interesting things, things that will help me with my future carrer, in my line of work and in my life.

The people working there in the Union Credits had share their experience,they are hard working people that started up this bussines as volunteers and now you can follow their example in life.At the course they wore very precis,well informed about what they sad to us about how the Union Credits work in Liverpool.The course was hold at one of the biggest Universyties in Liverpool”Jhon Moore University” a very interesting and beautiful place with extremly kind people, people that are very motivated to succed in life with their own powers.

At the course I was very intrested about how they are tackling financial education with:

  • Acces to affordable founds
  • Money and debt advice
  • Income maximisation
  • Consumer protection

Another thing was their immediate acces to credit,their range of loan products and the acces to low value loans.I saw that the people have so much trust in each other and within the Union Credits and that the gouvermant supports them with:

  • Improved working practices
  • 100 Union Credits to meet GF targets
  • Education of politicians by Assosiation of British Credit Union Ltd.(the largest credit union trade association in Britain) and local Union Credits
  • Financial Inclusion Growth Found

The representatives of the Union Credit put a great value on their history by promoting hard this section.I remarked Mr. Martins work in finding everything and everyone that put their amprent in developing the Union Credits with the years passing by.And in the U.K . you can become a Union Credit member since you are born, another thing that i find very usefull, because you can save money till your graduation.

I hope one day to return for other experiences with the Union Credits from Liverpool and I am waiting them visit us, so we can share our knowlege and experience with them.

Radu Anghelina, C.A.R. Judetean Targoviste

In primul rand m-a impresionat ospitalitatea si seninatatea oamenilor anulandu-mi prejudecata ca englezii ar fi oameni reci si neprimitori. Apoi, sistemul uniunilor de credit din ANGLIA cu urmatoarele puncte tari (multe dintre ele ar putea fi urmate si de C.A.R-urile de la noi):

  • imprumuturi fara giranti,doar facand dovada ca locuiesc acolo de cel putin 3 ani;
  • fondurile sociale sunt asigurate
  • sprijinul angajatorilor,prin retinerea pe stat a ratelor membrilor C.A.R.,angajatorii beneficiind de reducerea impozitelor;
  • sprijinul GUVERNULUI - BANCA NATIONALA acorda imprumuturi mai mari de 7500 de lire,ceea ce presupune ca C.A.R-urile au la dispozitie o plaja mult mai larga de desfasurare;
  • sprjinul CONSILIILOR LOCALE;
  • sprijinul BISERICILOR;
  • sistem mai flexibil si mai permisiv(pot fi membri somerii,cei care traiesc din ajutorul social,rezidentii,copii pot deveni membri C.A.R inca de la nastere,e.t.c.);
  • in cazul in care un membru C.A.R. intampina dificultati la rambursarea creditului,acesta beneficiaza de consiliere de specialitate(financiara si chiar psihologica);
  • sistem informatizat(plati si depuneri in format electronic(recunosc si ei ca este cam scump),membrii au card C.A.R,valabil si in strainatate;
  • cultul ECONOMIILOR(membrii sunt indemnati sa si economisesca(ca si la noi),dar mai mult de-atat organizeaza concursuri si jocuri distractive cu copii,bazate pe recompense daca acestia economisesc,costurile fiind suportate de catre diversi sponsori,cosilii locale,biserici,etc.;
  • VOLUNTARIATUL(de care am auzit peste tot,la C.A.R.-urile de-acolo),oameni care se implica,un fel de colaboratori,dar neremunerati,studenti care mai apoi pot deveni angajati ai caselor(voluntariatul este fel de pregatire anterioara angajarii)

Stanescu Catalin Dumitru, C.A.R. Invatamant Targoviste- Agentia Gaesti

Vizita de lucru in Liverpool a fost o oportunitate excelenta de a vedea si compara diverse moduri de lucru ale uniunilor de credit din Anglia respectiv Romania.

Cu toate ca fenomenul uniunilor de credit a aparut in Anglia mai tarziu decat in Romania implicarea tuturor autoritatilor a facut ca acest fenomen sa se dezvolte rapid sub influenta unei legislatii sanatoase si bine puse la punct.

Speram ca si la noi in tara sa beneficiem in viitor de sprijinul autoritatilor in dezvoltarea caselor de ajutor reciproc avand ca model cele mai performante uniuni din Europa prin implicarea tuturor factorilor decizionali.

Schimbul de experienta cu colegii din Liverpool si nu numai, a fost benefic pentru noi ,participantii din Romania , mai ales prin prisma faptului ca informatiile oferite au fost corecte, directe, amanuntite, acestia raspunzand la orice intrebare pusa de grupul nostru.

Organizarea vizitei si dinamica programului a fost foarte bine realizata de catre gazdele noastre ,oferindu ne astfel posibilitatea de a vizita si superbul oras Liverpool facand astfel ca vizita sa fie complexa si completa!

Gheorghe Gabriela, C.A.R. ALPROM IFN

A fost o bucurie toata aceasta vizita ! Cel mai mult mi-a placut dorinta oamenilor de a ajuta alti oameni, bucuria sincera cu care am fost primiti si deschiderea de a oferii informatii din experienta lor.

Poenaru Valentina, C.A.R. Dunarea Credit

A fost o experienta constructiva, iar modelele de lucru si de organizare ale Uniunilor de Credit sunt deosebit de interesante si eficiente.

Am remarcat si mi-au placut dedicarea reprezentantilor in a incuraja membrii sa participe la diversele actiuni de voluntariat pentru sprijinirea celor aflati in dificultate si pentru integrarea sociala, dar mai ales accentul pus pe educatia financiara a tinerilor si activitatile interesante desfasurate in acest sens.

Le multumesc pentru primirea calduroasa si experientele impartasite !


vezi toate stirile »


Investeşte în oameni!

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013

Axa prioritară: 6. “Promovarea incluziunii sociale”

Domeniul major de intervenţie: 6.1. „Dezvoltarea economiei sociale”

Titlul proiectului: ICAR Incluziune prin microcredit și Ajutor Reciproc – strategie sustenabilă a economiei sociale pentru ocupare și creare de întreprinderi sociale

Cod Contract: POSDRU/173/6.1/S/148102